PZP online

Aj na takéto vozidlo nájdete PZP onlineOsobné či nákladné auto, traktor či iné ťažké a pracovné stroje, motorky ako motorové vozidlá majú s nemotorovými (návesom, prívesom a vozíkom) niečo spoločné. A síce, všetky tieto vymenované podliehajú poistnej povinnosti. Tou povinnosťou je povinné zmluvné poistenie, nazývané aj skrátenou formou ako PZP, ktoré si čo najvýhodnejšie a najrýchlejšie môžete vybaviť aj online. Ide o zabezpečenie, ktoré v podstate chráni vás v prípade, že niekomu spôsobíte škodu na zdraví alebo na majetku. Pochopiteľne poisteným prostriedkom, ktoré je súčasťou cestnej premávky.

Poistné sumy z PZP siahajú až do miliónov eur. Minimálne krytie stanovuje poisťovniam zákon. Konkrétne ide o 1 milión eur pri majetkových škodách a 5 miliónov pri škodách spôsobených na zdraví. Jednotlivé poisťovne môžu tieto hodnoty zvýšiť, no nikdy nie znížiť. Väčšinou platí, že čím vyššie poistné krytie zvolíte, tým je aj výsledná faktúra vyššia. Vďaka kalkulačke na výpočet PZP z webu uzatvoríte a nájdete presne to čo hľadáte, či už ide o najlacnejšie zabezpečenie alebo o iné špeciálne kritérium. Do výpočtu sú zahrnuté aj všetky možné zľavy. Napríklad poistenie vozidiel pre invalidných dôchodcov cez Insuro je lacnejšie. K tejto problematike nájdete objektívne informácie aj na webe Národnej banky Slovenska.

Ešte zmienime aj to, že ak niekomu neúmyselne spôsobíte škodu a ste poistený, neoslobodzuje vás to úplne od odškodnenia poškodeného. Na odškodnení sa musíte podieľať, pokiaľ ste si s poisťovňou nedohodli iné podmienky. Výška spolufinancovania odškodnenia sa udáva v percentách a je jednoznačná ešte pred uzatvorením zmluvy o PZP (či ho už uzatvárate online alebo nie). Je veľmi pravdepodobné, že drahšie možnosti budú mať nižšie percento spoluúčasti, ako tie lacnejšie. Zistiť si to je na vás, ale pomocou porovnania to bude hračka. Stačí kliknúť na vyznačený odkaz hore.

Cez PZP porovnanie nájdete všetko, čo hľadáte

Dnes si už nemusíte vymedzovať množstvo času na to, aby ste pochodili všetky dostupné poisťovne a našli takú ponuku, ktorá vám najviac vyhovuje. S online porovnaním pomocou tzv. kalkulačky si bez pochyby nájdete také PZP, ktoré potrebujete behom chvíle. Chcete to najlacnejšie? Zobrazí sa vám… Chcete si vaše možnosti zistiť nezáväzne? Pokojne… Máte voľný čas len v noci? Ani to nepredstavuje problém. Online porovnanie PZP môžete vykonať o ktorejkoľvek hodine. Zabezpečíte si tak poistenie auta rôznej značky na Insuro. Problematické to môže byť počas údržby stránky, no tá trvá len chvíľku a neprebieha až tak často. Väčšinou v skorých ranných hodinách, aby sa čo najmenej zamedzilo používateľom kalkulačky jej využitie.

Čo pre online porovnanie PZP urobiť?

Ak neviete technické parametre poisťovaného motorového alebo nemotorového dopravného vozidla naspamäť, pomôže vám jeho technický preukaz. Pomocou neho vypíšete celý porovnávací formulár v kalkulačke rýchlo, do niekoľkých minút. Druhou možnosťou kalkulačky je zadať EČV, vďaka čomu sa niektoré technické parametre vypíšu z databázy sami.

Nezabúdajte, že je potrebné vyplniť aj typ vozidla. Povinné zmluvné poistenie je povinné pre:

  • osobný automobil
  • traktor
  • motocykel
  • náves
  • prívesný vozík
  • veteránov atď.

Niektoré políčka však môžu byť prázdne, hlavne ak sa behom roka požadovaný parameter mení. To platí pri najazdených kilometrov, kde si techničákom asi nepomôžete a neostáva vám nič iné, než si ho z auta odpísať. Každý a jeden údaj ovplyvňuje výslednú cenu PZP. Určite sa vám neoplatí zavádzať, pretože nesprávny údaj spôsobí, že vaša poistná zmluva bude neplatná napriek zaplateniu faktúry. Aby toho nebolo málo, tak máte na Insuro možnosť uzatvoriť aj PZP na dovezené auto.

Ak ste už všetky kolónky vypísali a skontrolovali ich správnosť, dokument elektronicky odošlete a do pár sekúnd už môžete badať jednotlivé výsledky porovnania. Ako prvé uvidíte najlacnejšie PZP a online oňho môžete aj hneď požiadať. Pokiaľ to teda bolo to, čo ste hľadali. Za ním uvidíte aj vaše ďalšie možnosti. Radíme vám, aby ste si vaše možnosti poriadne preštudovali. Možno zistíte, že to najlacnejšie zobrazené neponúka až toľko výhod, ako niektorá drahšia ponuka.

Opäť ale zdôrazňujeme, že aj to najlacnejšie PZP musí spĺňať zákonom stanovené poistné minimá. Je len na poisťovniach či poistné krytie rozšíria alebo nie. Pri drahších poistných možnostiach sa môže stať, že budú v cene zahŕňať aj niektoré havarijné riziká, ktoré by ste si za iných okolností museli zaobstarať zvlášť. Pokiaľ by ste mali záujem… Naštudovanie vašich možností a finálny výber ostáva na vás.

Na výber budete mať poisťovne ako napríklad:

  • Allianz
  • Genertel
  • Komunálna poisťovňa
  • Kooperatíva
  • Uniqa

Ako prebieha uzatvorenie poistnej zmluvy cez internet v prípade porovnania PZP?

Opäť ide o pomerne ľahký úkon. Na vybranú ponuku PZP kliknete a online formulár vám zobrazí ďalšie údaje na vypísanie. Tento krát pôjde o osobnejšie údaje, ako napr. adresa. To, čo je povinné vypíšete a formulár opäť elektronicky odošlete. Do pár minút vám ako potvrdenie odoslania žiadosti príde mail s návrhom poistnej zmluvy, dočasnou zelenou kartou a údajmi na zaplatenie faktúry.

Celé PZP uzatvorené online nadobudne plnú platnosť po tom, čo uhradíte poistné. Ako náhle ho poisťovňa zaeviduje, na domácu adresu vám pošle originál dokumenty, najpodstatnejšie zelenú kartu. Do tej doby môžete využívať ich dočasné varianty, ktoré vám boli doručené na mail. Pochopiteľne si ich je potrebné vytlačiť. Platia len 30 dní, takže do tej doby sa snažte faktúru za PZP uhradiť, aby vám pred uplynutím ich doby platnosti boli doručené originály.

Na platnosť jednotlivých dokladov (v tomto prípade zelenej karty) si dávajte pozor, nakoľko za neplatnosť alebo neprítomnosť hrozia vysoké pokuty. Ak by ste s nepoisteným vozidlom spôsobili škodovú alebo nehodovú udalosť, spôsobené ujmy musíte hradiť z vlastných finančných prostriedkov. Preto je možno lepšie si PZP uzatvoriť skôr s tým, že platiť začne od takého dátumu, ako si stanovíte. Týmto neriskujete, že si ho zabudnete predĺžiť.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.